Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. vezi detalii
 
Ne găseşti şi pe facebook!

Proiectului Netcity la finalul primei etape

Pe câte artere străzi și bulevarde a fost implementat proiectul NetCity până în prezent?

Netcity a fost implementat pe 369 de străzi și bulevarde mari complete și parțial pe 1133 de străzi, adică un total de 876 de kilometri Km de canalizație.

Când va fi gata toată infrastructura NetCity, câți kilometri va avea rețeaua?

Orașul Bucuresti este complex, cu zone foarte dens populate alternând cu zone periferice mai putin dense, cu zone industriale și zone de agrement. Rețeaua Netcity se dezvoltă începând dinspre „centru" spre „periferie", adică începând cu zonele cu densitate mare spre zonele cu densitate mică. Obiectul contractului de concesiune este acela de a realiza rețeaua Netcity pentru întreg orasul București în două etape.

Primă etapă a fost încheiată la termen, la sfârșitul anului 2012 și numără 876 km de canalizație, acoperind în principal zonele mai dens populate. Cea de a doua etapă va avea aproximativ 750 Km de rețea și se va realiza, conform contractului, pe baza unui nou studiu de fezabilitate care va specifica soluțiile tehnice și comerciale pentru zonele mai putin dense ale orașului. Contractul mai prevede și posibilitatea extinderii rețelei Netcity și în localitațile limitrofe Bucureștiului, în cazul în care limitele administrative vor fi extinse prin crearea Zonei Metropolitane București.

Cine beneficiază în urma implementării infrastructurii subterane Netcity?

Orașele devin tot mai tehnologizate. Toate noile tehnologii care au devenit indispensabile atât pentru autorități, dar mai ales pentru cetățeni, se bazează pe o infrastructură de comunicații. Nevoile de capacitate de comunicații cresc impresionant de mult și singura soluție capabilă să ofere capacități uriașe de debit la costuri competitive, precum și singura tehnologie cu adevarat ecologică și fiabilă, fără impact asupra sănătății cetățenilor, este fibra optică „îngropată".

Proiectul Netcity, cel care furnizează infrastructura subternă de telecomunicații, aduce beneficii în mai multe zone – industria telecom, municipalitatea și, nu în ultimul rând, cetățenii.

  • Operatorii de telecomunicații: Impactul Netcity este important din punct de vedere tehnologic, prin oportunitatea pe care o crează operatorilor de a re-proiecta și construi rețele subterane la standarde moderne și pentru perioade mai lungi de timp. Canalizația construită oferă operatorilor o infrastructură modernă pentru instalarea cablurilor de telecomunicaţii, infrastructură care are la bază o soluție tehnologică adaptată acestui tip de suport subteran. Soluția bazată pe micro-tub, oferă o mai mare securizare şi stabilitate rețelei subterane, traduse prin costuri reduse la instalare, întreținere și mentenanță. În plus, proiectul contribuie la extinderea rețelelor tuturor operatorilor către zone la care anterior implementării proiectului Netcity nu aveau acces datorită împărțirii cartierelor pentru care dezvoltau
  • Municipalitatea câștigă notorietate prin implicarea în proiecte cu puternic impact pozitiv asupra cetățenilor și prin alinierea Bucureștiului cu alte metropole europene. Netcity, unul dintre cele mai ambițioase și mai utile proiecte ale Capitalei, se înscrie în politica europeană de dezvoltare economico-socială a comunităţilor locale. Bugetul municipalitatii va beneficia de asemenea de creşteri semnificative prin încasarea redevenţei platită de Netcity Telecom din venit, valoarea acesteia pentru perioada 2008-2012 depăşind până în acest moment 1 million de euro. În plus, Municipalitatea în calitate de beneficiar al proiectului, va avea un control permanent asupra dezvoltării rețelei și a utilizării infrastructurii, evitându-se situațiile atât de frecvente până acum în care domeniul public era utilizat pentru amplasarea ilegală a rețelelor operatorilor în spațiu aerian sau pe fațadele clădirilor din București, fără achitarea taxei de închiriere.
  • Cetățenii pot alege mai ușor furnizorul de servicii, fără a mai fi obligați să aleagă furnizorul „împământenit” al cartierului, proiectul contribuind astfel la democratizarea accesului la servicii. Nu în ultimul rând, prin îndepărtarea multitudinii de cabluri aeriene de pe stâlpii capitalei, beneficiază de un oraș modern, aliniat ultimelor cerințe de urbanism și calitate a vieții.

Întrebare: Care e valoarea proiectului și în cât timp va fi recuperată investiția?

 

Finanţarea proiectului este asigurată exclusiv din surse private, nefiind vorba de o investiţie din bani publici. Pană în acest moment, valoarea investiției a depășit 40 de milioane de euro pentru etapa I a proiectului, investiție care va continua cu etapa a II-a. Realizarea unui proiect de mare anvengură, așa cum este Netcity, nu ar fi fost posibilă fără obținerea de finanțare bancară, finanțare care dictează perioada de amortizare, cel puțin egală cu maturitatea creditului.

Ce prețuri practică Netcity?

Produsele Netcity sunt publice și aplicate operatorilor într-un mod transparent. Tariful de închiriere este stabilit de Contractul de Concesiune și a fost determinat prin Studiu de Fezabilitate aprobat de CGMB și în baza căruia Netcity și-a construit oferta cu care a câștigat licitația pentru dezvoltarea proiectului. Diferența de costuri între operatori nu este data de tarife, ci de lungimea canalizației închiriate. Cu cât canalizația închiriată este mai lungă, cu atât costurile sunt mai scăzute. Conform contractului de concesiune, tariful de închiriere pentru serviciul TubeCity (închirierea de tubetă în vederea instalării de fibră optică de către operatori) este 85 de euro pe km în anumite condiții specificate în contract: contract de 5 ani, pentru 2 tubete închiriate de-a lungul întregii canalizații. Pentru a veni în întâmpinarea operatorilor, Netcity a introdus un mod de tarifare la nivel de buclă (inel magistral) și o schemă tarifară în praguri pentru închirierea acesteia, reducând de-a lungul timpului tarifele pentru serviciile de instalare.

Cum influențeayă Netcity activitatea operatorilor mici și mijlocii?

Netcity Telecom pune la dispoziția tuturor operatorilor infrastructura subterană, în condiții egale. Operatorii mici și mijlocii au astfel acces la aceleași servicii de închiriere de infrastructură ca și cei mari, pe traseele existente. Principalul handicap al unui operator mic este acela ca nu are resurse să investească într-o rețea proprie. Acest handicap a împiedicat mulți ani companiile mici de telecom să apară și să aibă sanșe de dezvoltare. Acum, prin apariția Netcity, acest handicap a dispărut deoarece nu mai este nevoie de investiții. Acestea au fost făcute de Netcity și orice operator poate să-și închirieze cât are nevoie. Perioada de dezvoltarea a unei rețele de telecomunicații pe un traseu cunoscut este astfel micșorată dramatic, oferint un avantaj competitiv important. In acest moment, în piața de profil din București, bătălia se dă pe timpul de conectare a unui client.

Pentru a veni și mai mult în întâmpinarea nevoilor operatorilor mici și mijlocii, Netcity Telecom a dezvoltat și a pus la dispoziția acestora produsul FiberCity – perechi de fibră optică pasivă utilizabilă ca mediu fizic de comunicație, între doua puncte clar determinate din cadrul rețelei, instalată în canalizația subterană Netcity, pe baza cărora un operator va putea oferi servicii de comunicaţii electronice către utilizatorii finali. Asadar, operatorii au posibilitatea de a închiria fie numai tubulatura subterană și să-și puna propria fibră optică, fie de a închiria atât tubulatura, cât și fibra optică. Astfel, acei operatori care vor considera că, în anumite zone, investiţia în propria reţea de fibră optică nu este rentabilă, vor avea posibilitatea de a închiria fibra optică de la Netcity, la prețuri avantajoase în comparație cu costurile unei investiții de la zero.

Netcity va conduce la costuri crescute către utilizatorii finali?

Cetăţenii îşi pot alege operatorul de cablu, internet și telefonie dintre operatorii care folosesc rețeaua subterană. Decizia de majorare a tarifelor către abonaţii finali aparține exclusiv operatorilor de comunicaţii.

Ce se intamplă cu operatorii de cabluri care refuză să introducă cablurile în pământ și continuă să monteze, ilegal, cabluri pe stâlpi și pe blocuri?

Conform prevederilor HCGMB 252/2008, operatorii o au la dispoziție o perioadă de 120 de zile, care începe de la data recepției unui tronson Netcity de catre Primăria Municipiului București. In această perioadă operatorii instalează cabluri în subteran, iar la împlinirea celor 120 de zile, Primăria Municipiului București demarează acțiunile de dezafectare a cablurilor aeriene de pe traseele care fac obiectul recepției ante-menționate.

Ulterior, unii operatori aleg să reinstaleze cabluri pe aceste trasee, în mod ilegal, aducând din nou un prejudiciu de imagine orașului și proiectului, în detrimentul colegilor lor operatori care au înțeles proiectul și respectă normele în vigoare și clauzele contractuale. În aceste cazuri, PMB revine cu un proces de dezafectare, deși acest lucru presupune costuri suplimentare. Din păcate, aceasta joacă de-a "hoții și vardiștii" continuă în defavoarea tuturor: a cetățeanului care primește un serviciu de proastă calitate – rețelele improvizate fiind expuse deselor întreruperi datorită influenței condițiilor meteo și a precarității structurii cablate ilegal, a municipalității care nu încasează nici redevența, nici taxa pe ocuparea domeniului public, și în defavoarea celorlați operatori care au înteles și au ales să intre în legalitate.

Este Netcity un monopol?

Posibilitatea ca proiectul Netcity să fie un monopol a fost analizată atât de Consiliul Concurenței, cât și de Comisia Europeană. Consiliul Concurenței s-a pronunțat în ceea ce privește posibila poziționare a proiectului în zona de monopol, indicând contrariul. Recent, Consiliul Concurentei s-a autosesizat în urma unor „văicăreli” în piață, niciodată bazate pe fapte concrete și reanalizează din punct de vedere al legii concurenței, proiectul Netcity. Punctul de vedere al Netcity este că, pe de o parte, în București există deja mai multe rețele de infrastructura telecom, unele de amploare mult mai mare decât Netcity, iar pe de altă parte, oricine poate să investească și să mai dezvolte câte rețele dorește.

Atât timp cât Netcity acoperă în prezent cca. 15% din necesarul de canalizație pentru acoperirea Municipiului București, iar după finalizarea etapei a două, care încă nu a fost demarată, necesarul realizat va fi de cca. 30%, proiectul nu poate fi poziținat într-o zonă de monopol și nu duce la o distorsiune a pieței. Mai mult, ANCOM studiază, în baza Legii 154 apărută în Noiembrie 2012, proiectul NetCity, urmând a se pronunța asupra caracteristicilor lui.

Este Netcity Telecom furnizor de servicii de internet?

Netcity nu este și nu va deveni furnizor de servicii de internet. Oferirea de astfel de servicii nu a fost niciodată în intenția noastră.